Over de beelden

Beelden

Als Cesar therapeute interesseert Djoeke van Zwetselaar zich voor de anatomie en het bewegen van mens en dier. Dit is goed terug te zien in haar bronzen sculpturen. Een groepje dansende mensen of opvliegende vogels; in haar beelden zit een ongekende vaart.

Djoeke begon op de Werkschuit in Zeist met lessen in de beeldhouwkunst. Eerst in verschillende technieken, daarna een jaar in was en klei. Dit waren de materialen waarmee zij doorging. Ze vervaardigt haar beelden voornamelijk in was op haar atelier thuis in Groenekan, waarna deze worden gegoten in brons.

Vogels en mensen staan centraal in haar werk. De vaart, de dynamiek vormt de kern. Op vakanties in Afrika, Azië maar ook dichter bij huis, op haar geliefde Vlieland, gaat de verrekijker overal mee om vogels goed te observeren: de houding, de beweging, de blik en zeker ook de groepsdynamiek. Naast vogels zijn mensen in beweging een geliefd onderwerp van haar werk, zoals Flamenco danseressen, een dansend paar, maar ook een groep schaatsers. Deze beelden zijn even dynamisch weergegeven als bijvoorbeeld haar opvliegende zwaan die haast werkelijk van de grond lijkt los te komen.

In de loop der jaren is het werk van Djoeke iets minder figuratief geworden. Zij zoekt een tussenweg tussen abstract en figuratief; als de houding en vaart goed in een beeld is gevangen, hoeft het niet minutieus te worden uitgewerkt. Zoals zij zelf zegt: “Ik wil een onderwerp zo goed mogelijk verbeelden, maar het hoeft niet haartje voor haartje, veertje voor veertje goed te zitten. Zeker niet glad gepoetst. Het beeld moet kloppen. De lijnen, de houding, de dynamiek, het wezen moet erin zitten.” Dit geldt ook voor haar beelden en portretten in opdracht.

Djoeke heeft beelden gemaakt voor de openbare ruimte, zoals het beeld van de vroegere burgemeester de Beaufort van Woudenberg, als ook voor particuliere stichtingen op het gebied van omgeving en milieu, zoals de Stichting POM, en organisaties met betrekking tot zorg voor ouderen, zoals Vereniging Het Zonnehuis.

Djoeke van Zwetselaar heeft haar werk onder meer geëxposeerd in Westbroek, Laren, Brummen, op landgoed Nellestijn te Maarn, op de expositie Evergreen te Beekbergen en in het Burgerweeshuis te Zierikzee.

Atelier gezien vanuit de tuin

Djoeke actief in atelier

Djoeke van Zwetselaar
Veldlaan 7
3737 AM  Groenekan

+31 (0)6-53766413
info@djoekevanzwetselaar.nl

SHARE

Copyright © Djoeke van Zwetselaar 2024   |   Design en Development door WebTwister.nl